The Alternative
Auto’s en Motoren

Je brommer verzekeren, is dat verplicht?

Voor heel wat mensen geldt nog steeds dat zij denken dat het verplicht moeten afsluiten van een verzekering voor gemotoriseerde voertuigen uitsluitend geldt voor auto’s. Dat is natuurlijk helemaal niet correct. Deze  verzekeringsplicht bestaat niet alleen in Nederland, maar ook in heel wat andere landen ook voor de wat kleinere gemotoriseerde voertuigen. Denk op dit vlak dan maar bijvoorbeeld eens aan een scooter of een brommer. Wil je dus met andere woorden graag met je brommer op de Nederlandse wegen rijden? Dan zal je kunnen vaststellen dat je brommer verzekeren sowieso verplicht is. Waar je nu exact allemaal aandacht aan zal willen besteden op dit vlak laten we je bijzonder graag ontdekken door middel van de informatie die we hier op een rijtje hebben gezet.

Je brommer verzekeren is dus verplicht?

Op het moment dat je met een brommer op de Nederlandse, openbare weg wil gaan rijden dien je er dus rekening mee te houden dat deze verplicht over een verzekering dient te beschikken. De wettelijke verplichting die op dit vlak geldt is dezelfde als voor een autoverzekering. Dit betekent dat je niet verplicht bent om te kiezen voor een dure verzekering die bijvoorbeeld ook schade aan de eigen auto dekt. Wat je moet doen is een WA-verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt op geen enkele manier schade aan je eigen brommer, maar verzekert je wel voor schade aan derden.

Dat je brommer verzekeren in Nederland wettelijk verplicht is, is natuurlijk een beetje vervelend. Dit is het gevolg van het feit dat je voor het afsluiten van een verzekering natuurlijk altijd rekening moet houden met bepaalde, periodieke kosten. Des te uitgebreider de verzekering is, des te hoger ook deze kosten zullen uitvallen. Dit gezegd hebbende is het zo dat de premie van de brommerverzekering natuurlijk erg goed meevalt wanneer je kiest voor de WA-verzekering. Ga je toch uiteindelijk opteren voor het afsluiten van een meer uitgebreide brommerverzekering? Dan spreekt het voor zich dat de kosten daarvoor aanzienlijk verder kunnen oplopen.

Hoe kan je, je brommer dan precies verzekeren?

Je brommer verzekeren is mogelijk op tal van verschillende manieren. De eerste optie die dus ook wettelijk verplicht is, is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die op geen enkele mogelijke wijze schade dekt die aan jouw eigen brommer wordt veroorzaakt. De enige schade die met andere woorden zal worden gedekt is degene die ontstaat aan de brommer van derden. Dat is enerzijds misschien een beetje vervelend, maar anderzijds voorkom je op deze manier toch heel wat financiële verrassingen. Bovendien zal je eveneens al snel tot de conclusie komen dat het afsluiten van een dergelijke verzekering op financieel vlak ongelofelijk toegankelijk is.

Het is natuurlijk ook best mogelijk dat je brommer verzekeren middels een WA-verzekering alleen niet voldoende is. In dat geval zal je willen kijken in de richting van meer uitgebreidere verzekeringen. Denk op dit vlak dan aan de volgende twee opties:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor deze eerste verzekering geldt dat ze bepaalde vormen van schade aan de eigen brommer dekt. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid niet om schade die door jou zelf wordt veroorzaakt. Deze schade wordt dan ook enkel en alleen maar vergoed door de WA+ volledige cascoverzekering. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt dat je wel kan rekenen op de volgende dekkingen:

  • Brand- en stormschade;
  • Inbraak en joyriding;
  • Diefstal;
  • Een aanrijding met loslopende dieren;
  • Lichamelijk letsel en materiële schade aan derden;

De schade die je zelf veroorzaakt aan je brommer zal door deze verzekering dus nog niet zijn gedekt. Daar bestaan wel mogelijkheden voor. Hoe dan? Zeer eenvoudig, namelijk door het afsluiten van de meest complete brommerverzekering die er verkrijgbaar is, de zogenaamde allrisk brommerverzekering. Meer daarover in het volgende stukje.

De WA+ volledige cascoverzekering voor brommers

De meest complete verzekering voor brommers is de WA+ volledige cascoverzekering. Het betreft hier een verzekering die alle dekkingen omvat die je eveneens terug kan vinden in de beperktere brommerverzekeringen. Met andere woorden, je geniet van alle dekkingen uit de WA en de WA+ beperkt cascoverzekeringen, maar dan wel nog aangevuld met de dekking tegen zelf veroorzaakte schade. De keerzijde van de medaille is dat deze verzekering wel behoorlijk duur uitvalt. Overweeg dan ook vooral voor deze vorm van je brommer verzekeren wanneer je:

  1. Beschikt over een erg dure brommer;
  2. Echt heel veel kilometers aflegt met je brommer;

Zeker voordat je dit type brommerverzekering afsluit is het altijd een must om ervoor te zorgen dat je een grondige vergelijking gaat uitvoeren. Enkel en alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat je uiteindelijk de voor jou meest interessante brommerverzekering gaat afsluiten tegen de scherpst mogelijke prijs.

Besparen op je brommer verzekeren? Dat kan met deze tips!

Wil je graag de kosten die moeten worden gemaakt voor je brommer verzekeren kunnen drukken? Dat is mogelijk door rekening te houden met enkele interessante bespaartips. Allereerst is er het uitvoeren van een vergelijking. Sluit bij voorkeur nooit een verzekering af zonder eerst even goed te kijken naar de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Je zal kunnen vaststellen dat je anders zo goed als automatisch (veel) te veel gaat betalen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Naast bovenstaande hoef je ook geen al te uitgebreide verzekering af te sluiten wanneer je daar eigenlijk helemaal geen behoeften aan hebt. Neem nu bijvoorbeeld de allrisk of de WA+ volledige cascoverzekering. Op deze wijze je brommer verzekeren kan eventueel interessant zijn, maar dan wel uitsluitend wanneer je over een dure brommer beschikt of indien je veel kilometers moet afleggen. Besteed finaal ook nog even aandacht aan het eventuele eigen risico waarvan sprake is. Door dit eigen risico te verhogen zou het immers in de praktijk zomaar mogelijk kunnen zijn om de kosten van je verzekering te drukken. Let wel, op het moment dat er zich een schadegeval voor zou doen betekent dit natuurlijk wel dat je zelf voor aanzienlijk meer kosten zal moeten opdraaien. Je moet dus even de afweging maken wat nu precies voor jou de meest interessante keuze is.