The Alternative
Aanbiedingen

Tips om optimaal gebruik te maken van batterijen

Batterijen zijn enorm handig en ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Maar hoe maak je nu eigenlijk optimaal gebruik van batterijen? Kun je ervoor zorgen dat batterijen langer meegaan? En zijn dure batterijen eigenlijk beter ten opzichte van goedkope batterijen? In dit artikel leggen we je het allemaal uit!

Let goed op welke batterij je nodig hebt

Er zijn namelijk allerlei soorten batterijen verkrijgbaar en daarom is het belangrijk dat je goed kijkt welke je nodig hebt. Zo zijn er Alkaline batterijen, oplaadbare batterijen, maar ook knoopcel batterijen die je ook nog onder kunt verdelen onder lithium batterijen en zilveroxide batterijen. Bekende lithium batterijen zijn bijvoorbeeld CR2016 batterijen. Dit zijn kleine ronde batterijen die gebruikt worden in apparaten die dagelijks gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan afstandsbedieningen, barcode scanners en rekenmachines. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook CR2025 batterijen. Deze lijken heel erg op CR2016 batterijen, maar hebben een andere afmeting. Let daarom goed op welke batterij je nodig hebt, zodat je niet de verkeerde koopt.   

Op deze manier gaan batterijen het langst mee

Je wilt natuurlijk het maximale uit jouw batterijen halen, zodat je niet constant nieuwe batterijen hoeft aan te schaffen. Over het algemeen geldt dat lithium batterijen een langere levensduur hebben dan alkaline batterijen. Dat komt door de chemische samenstelling van lithium batterijen. Deze gaan zo’n 7 keer langer mee dan alkaline. Daarnaast behouden lithium batterijen hun capaciteit bij temperaturen onder de nul. Over het algemeen zijn deze batterijen wel wat duurder in aanschaf, maar je kunt er dus ook langer mee doen. Warmte is bovendien niet goed voor batterijen. Daarom is het belangrijk dat je de batterijen niet in de zon bewaard. Bij het opladen is het ook belangrijk dat je geen snellader gebruikt. Bij een snellader komt veel warmte vrij en die warmte is niet goed voor batterijen. Daarom kun je beter batterijen “langzaam” opladen.

Zijn dure batterijen beter?

Nee, dure batterijen hoeven niet perse beter te zijn. Oplaadbare batterijen zijn bijvoorbeeld wel duurder dan niet-oplaadbare batterijen, maar die investering verdien je na 6 keer laden weer terug. Batterijen kun je ontzettend vaak opladen. Na 500 keer opladen hebben oplaadbare batterijen nog steeds 80% van hun vermogen. Wel geldt dat oplaadbare batterijen een stuk beter zijn voor het milieu, want de schadelijke stoffen van oplaadbare batterijen worden minder snel afgeschreven dan bij niet-oplaadbare batterijen. Het wil dus niet zo zijn dat goedkope batterijen minder goed presteren. Echter, wanneer je batterijen echt voor een spotprijs kunt kopen is het de vraag of de batterijen tijdens het transport bijvoorbeeld een langere tijd in de zon hebben gestaan. Dit heeft dan natuurlijk effect op de levensduur en de kwaliteit.