Vanaf welke leeftijd kun je ongewenste haargroei definitief ontharen?

Thealternative

Nooit meer scheren, ingegroeide haartjes of vervelende stoppels? Je kunt ervoor kiezen om te stoppen met scheren en te gaan voor definitief ontharen. Aan het weg laten laseren van ongewenste haargroei zitten echter bepaalde eisen, waaronder de minimum leeftijd. Wat die minimale leeftijd is en waarom er een minimale leeftijd aan verbonden is, lees je hieronder. 

Definitief ontharen niet voor iedere leeftijd

Vaak wordt er een leeftijdsgrens van 18 jaar gehanteerd. Soms mag je ook definitief ontharen als je jonger bent dan 18 jaar, maar dan moet een ouder of voogd daar (schriftelijk) toestemming voor geven. Diegene staat dan garant voor jou. De minimale leeftijdsgrens hierbij is 16 jaar. Ben je jonger dan 16 jaar en wil je graag haren weg laten laseren? Dan zit er helaas niets anders op dan te wachten totdat je 16 jaar bent. Dit is juridisch zo vastgesteld.

 

Waarom deze minimale leeftijd?

Naast het feit dat het juridisch niet toegestaan is, is het lichamelijk ook niet aan te raden om te jong te kiezen voor definitief ontharen. Je lichaam is namelijk dan nog in ontwikkeling, waaronder ook je haargroei. Door te vroeg te beginnen met laserontharing, kunnen daardoor haartjes na bepaalde tijd weer terugkomen op de behandelde plekken. Sterker nog, het kan zelfs in veel sterkere mate terugkomen. Eerder beginnen met een laserbehandeling is dus niet zinvol en zonde van je geld. Daarnaast kan het haar, dat op dat moment al op je lichaam aanwezig is, te dun zijn voor een laserbehandeling. 

Wacht zolang mogelijk

Om er zeker van te zijn dat ongewenste haartjes niet meer terugkomen na een laserbehandeling, is het aan te raden zolang mogelijk te wachten. Het mag dus wel vanaf je zestiende jaar, maar mocht je nog 2 jaartjes kunnen wachten, dan zal het resultaat beter én definitief zijn.