The Alternative
Image default
Bedrijven

Wat is prefabricage?

Het woord prefab wordt regelmatig gebruikt. Maar, wat betekent eigenlijk prefabricage? Dat is soms wat lastiger te omschrijven. In het kort gaat het erom dat in de bouw wordt gebruikt: materialen worden voortijd in een werkplaats of fabriek gemaakt, daarna gaan deze naar de bouwplaats. Die manier van bouwen noemt men ook wel montagebouw.

Welke materialen gebruik je met prefabricage?

De zogenaamde prefab-elementen kunnen bestaan uit beton in hout. Het doel daarbij is om de bouwtijd tijdens de uitvoerende fase te verkleinen. Het komt ook voor dat er bij prefabricage elementen worden gemaakt die als een soort grote bouwstenen kunnen worden gebruikt. Bouwstenen die bij verschillende woningen gebruikt kunnen worden.

Prefab woning

Het voordeel van een prefab woning is tweeledig. Enerzijds is een zo’n woning sneller (qua uitvoeringsfase) af. Anderzijds is het zo dat fabricage in een werkplaats meer gecontroleerde omstandigheden heeft dan als je het buiten ter plekke maakt. Dit zorgt dus voor een hogere kwaliteit. Het idee dat een prefab woning een minder goede manier van bouwen is, klopt dus niet. Een prefab woning is geen ‘afraffel woning’. Sterker nog, de kwaliteit kan vaak veel beter zijn dus.

Ten slotte is het ook mooi, dat er steeds meer ervaring is met het bouwen van een prefab woningen. Alleen maar handig dus!

Mindere punten

Natuurlijk zijn er ook enkele minder punten. Zo is het transport van de werkplaats of de fabriek naar de bouwlocatie ook een item. Dit zorgt mogelijk dan wel weer voor extra kosten. Bovendien is er soms speciaal transport nodig: exceptioneel transport.

Toch zijn er vaak veel meer pluspunten. Denk aan een betere controle over het productieproces, maar ook dat er bijvoorbeeld veel minder geluidshinder is op de bouwplaats. Daarnaast gaat het dus allemaal vaak een stuk sneller. Dat bespaart dan ook weer kosten. De woning is immers sneller bewoonbaar.

https://bruis-architectuur.nl/prefab-woning