The Alternative
Bedrijven

Wat voor ontwerpers zijn er?

De één zal misschien in opleiding zijn om ontwerper te worden, de ander heeft juist een ontwerper nodig. Hoewel er op papier niet veel verschil zit tussen de ene grafisch ontwerper en de ander, is dit in de praktijk toch echt wel anders. Je ziet dit direct in de uitingen die worden geproduceerd door een ontwerpbureau, en de stijl waarin voornamelijk wordt gewerkt.

Zakelijk versus speels

In principe kun je bij ontwerpers een grof onderscheid maken tussen zakelijke en speelse ontwerpen. De zakelijke ontwerper werkt vooral strak, met veel geometrische lijnen. Veel uitingen die je hier terug ziet komen zijn bijvoorbeeld logo’s, huisstijlen en branding voor een bedrijf. Speelse ontwerpers werken meer illustratief en soms vanuit het perspectief van een beeldend kunstenaar. Afhankelijk van je doel en de opdrachtgever is de één soms meer geschikt dan de ander. Ook zul je verschil zien op macroniveau tussen de expertises per ontwerper.

Expertise – Veiligheidsinformatiebladen of kinderboek tekeningen

Ontwerpers met ervaring weten beter wat ze kunnen en pakken sneller aan wat ze zal bevallen. Zo zal de één een niche zoals veiligheidsinformatiebladen kunnen leveren, waar de ander bezig is met kinderboek tekeningen en omslagen. Het ontwerpen en het zoeken naar een ontwerper komt altijd neer op het verbinden van vraag en aanbod waarbij gekeken moet worden naar zowel de ervaring als het expertise. Hoewel je op het eerste oog duurder uit lijkt te zijn, ben je later beter af doordat iemand weet waar ze mee bezig zijn en bijvoorbeeld minder revisies doet. Wat zijn jouw veiligheidsinformatiebladen als een ontwerper? Waar ben je goed in en waar gaat je hart sneller van kloppen?

Communicatie

Wat misschien echter nog belangrijker is dan het bovenstaande is dat je met een ontwerper die je uitkiest goed moet kunnen communiceren. Dat ligt aan de ene kant bij de klant die zo duidelijk mogelijk moet aangeven wat ze in hun hoofd hebben, en aan de andere kant bij de ontwerpers die moeten doorvragen wat er precies van hun verwacht wordt. Door de beste communicatie voorkom je ook extra gewerkte tijd (en dus kosten).

 

https://www.devibfabriek.nl/veiligheidsinformatiebladen-opstellen/