The Alternative
Image default
Cadeau

Bier uit flessen/blikken vs. tapbier: Smaken ze verschillend?

Welke invloed heeft het bewaren van drank op de smaak van een bier?

Je kunt je voorstellen dat bier anders smaakt als je het uit een flesje of blikje drinkt of rechtstreeks uit de tap. Maar wat zijn de verschillen tussen de smaak van opgeslagen bier en ambachtelijk bier dat helemaal vers is? Laten we eens een kijkje nemen:

Bier uit fles/blik
Het is een veel voorkomende misvatting dat bier uit flessen beter smaakt dan bier uit blik. Blinde smaaktesten hebben aangetoond dat dit niet het geval is, en sommige wetenschappers wijzen erop dat inblikken de beste manier kan zijn om bier op lange termijn te bewaren.

Er is echter een verschil tussen de smaak van bier in flessen of blik en ambachtelijk bier dat wordt bewaard in een vat.

Lees ook: Hoe lang gaat een vat mee?

Met name flessenbier is onderhevig aan oxidatie door licht, naast de pasteurisatie die wordt uitgevoerd op flessenbier om de drank veilig te houden.

Dit alles kan de smaak van het bier beïnvloeden, waardoor het over het algemeen minder fris is dan bier dat uit een net getapt vat komt.

Ambachtelijk bier uit een vat
In vergelijking met gebotteld of ingeblikt bier, ambachtelijke bier uit een vat, ook wel genoemd tapbier, heeft de neiging om frisser en knapperiger smaken.

Dat komt omdat vaten, eenmaal geopend, de neiging hebben om sneller te gaan dan bier dat is opgeslagen in flessen of blikjes. Dit betekent dat het bier minder vatbaar is voor oxidatie, waardoor het beter te proeven is.

Voor sommige bieren kan het vat zelf smaak toevoegen, vooral als de brouwer ervoor heeft gekozen gearomatiseerde extracten aan het vat toe te voegen.

Een leuk bier cadeau bezorgen of een bier proeven cadeau kopen kan online bij Bier-Compagnie.