The Alternative
Sport

De basics van EMS training

Wat is EMS training en hoe werkt het?

EMS training is een makkelijke manier om je conditie op peil te houden. In plaats van zweten en bewegen in de sportschool trek je een speciaal ontworpen pak aan en zet je het apparaat aan. Even wachten en klaar is Kees. Dat klinkt wel heel makkelijk maar sommige mensen vergeten dat je daadwerkelijk een fikse workout kan hebben met EMS training. 

EMS training staat voor elektromyostimulatie en werkt door middel van elektrische impulsen. Door een speciaal pak aan te trekken (een elektrodenkorset) en deze aan te sluiten op een EMS apparaat worden vooraf ingestelde spiergroepen gestimuleerd met elektrische impulsen. Je spieren ontvangen deze impulsen en reageren door zich samen te trekken of juist te ontspannen. Deze samentrekking en ontspanning van bepaalde spiergroepen komt overeen met een reguliere workout in de sportschool. Beter nog, een complete sessie EMS training staat ongeveer gelijk aan meer dan 3 uur in de sportschool. 

Bijwerkingen van EMS training

Je kan je indenken dat je dus niet elke dag een volledige EMS training kan volgen. Je hebt net als met regulier sporten gewoon een rustperiode nodig. In deze rustperiode geef je jouw spieren de kans zich te ontspannen en te herstellen. 

Een veelvoorkomende bijwerking van EMS training is natuurlijk spierpijn. Spierpijn ontstaat doordat er microscopische scheurtjes in de spieren komen. Deze scheurtjes komen door het inspannen van hard gebruiken van de spier. De spierpijn van EMS training is technisch gezien precies hetzelfde als spierpijn van normaal sporten. Het grootste verschil is dat EMS spierpijn in het begin een stuk heftiger kan zijn dan normale spierpijn. 

Voor veel beginnende EMS trainers kan dit een reden zijn om EMS training te staken en te zoeken naar een alternatief zoals normaal sporten. Toch zal je lichaam na enkele weken goed wennen aan de nieuwe manier van bewegen en trainen. En zoals met alle andere dingen in het leven went je lichaam aan dingen, zo ook bij EMS training. 

Met welke kosten moet je rekening houden?

Je kan EMS training zo duur maken als je zelf wil. Het enige dat je altijd nodig hebt is een EMS apparaat en een elektrodenkorset. Verder kan je jouw trainingsregime uitbreiden met speciale EMS coaches. Deze kan je zowel in het echte leven als online volgen, bijvoorbeeld door online videotrainingen of door een afspraak bij jou in de buurt te maken. Gemiddeld kost een EMS apparaat zo’n 400 euro. Dat is een éénmalige investering. Zeker als je het vergelijkt met een terugkerend abonnement bij de sportschool a 40 euro per maand heb je het er zo uit.

 

Voor meer info : website bezoeken