The Alternative
Image default
Bedrijven

De motorische ontwikkeling van je peuter

Kinderen ontwikkelen zich in een vrij hoog tempo. Voor je het weet heb je zeurende pubers die stiekem blowen en denken dat de wereld om hun draait. Het klinkt cliché, maar geniet vooral elke seconde van de tijd die je kunt doorbrengen met je kindje. De peuterfase onder andere gaat namelijk ontzettend rap. De bewegingen worden al wat soepeler in deze fase, evenals de motoriek van je kindje. Je peuter leert van alles, zoals het rijgen van kraaltjes en hinkelen. Tevens word je kindje wat socialer en leert hij of zij praten. De motorische ontwikkeling van je kind is dus vrij essentieel.

Wat houdt de motorische ontwikkeling van je kindje in?

In principe spreek je van de motorische ontwikkeling als het gaat over leren bewegen. De bewegingen van je kindje worden steeds meer uitgebreid. Per kindje verschilt het uiteraard hoe snel dit allemaal gaat. Je spreekt van de grove motoriek en de fijne motoriek. Bij de fijne motoriek gaat het om het gebruik van de spieren in de handen en vingers van je kindje. Bestek vasthouden en tekenen zijn activiteiten die hierbij horen. De grove motoriek heeft te maken met de bewegingen die met het lichaam gemaakt worden. Fietsen met een loopfiets 1 jaar, dansen en springen horen hier bijvoorbeeld bij. Zeker in de leeftijd van 24 tot 30 maanden is een loopfiets 1 jaar zeer essentieel.

Het stimuleren van de grof motorische ontwikkeling

De ontwikkeling van de grove motoriek is belangrijk, zodat jouw peutertje mee kan doen met gym- en zwemles én het buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes. Je kunt deze ontwikkeling stimuleren en ondersteunen op een aantal manieren. Ga veel buitenspelen met je peuter bijvoorbeeld. Begin verder met wat dingetjes die hij of zij al kan en maak het steeds een beetje moeilijker. Daarnaast is peuterdans een goede manier om de motoriek, fantasie en de sociale ontwikkeling van je kindje te stimuleren. Zorg dat je de schermtijd van je kind flink vermindert, zodat je kind voldoende blijft bewegen. Tot slot is het fijn als je je peuter complimenten geeft. Het zelfvertrouwen van je kind zal groeien en hij of zij zal meer durven. Laat dus zien hoe trots je op je kind bent!

https://fietsie.nl/loopfiets-1-jaar/