The Alternative
Dieren

De training van de Rottweiler

Als eigenaar van een Rottweiler moet je ervan bewust zijn dat het trainen van je hond een belangrijke hoeksteen is voor zijn leven. Alleen als hond en hondeneigenaar een vertrouwensrelatie met elkaar hebben, zal de relatie tussen Rottweiler en de mens werken. Vanwege zijn gespierde lichaam en vanwege zijn instincten is het belangrijk dat hij naar zijn eigenaar luistert en hier goed op reageert. Het is aan de mens om de positieve kwaliteiten van de Rottweiler te bevorderen door middel van een goede opvoeding.
 

Opvoeding van een Rottweiler pup

U kunt beginnen met de opvoeding van de pup al bij de Rottweiler fokker. Voordat je je puppy bij de fokker ophaalt, hebt je hem zeker een paar keer van tevoren bezocht om elkaar te leren kennen. In deze fase is het gunstig om een geschikte naam te vinden voor de kleine boef. Hij kan dus al worden aangesproken door de fokker, maar ook door jou direct. De eerste ontmoeting begint: Je hond leert je stem te onderscheiden van anderen en raakt langzaam gewend aan zijn naam. Als je hem dan mee naar huis neemt, is het prettig voor de kleine hond om een al bekende stem en zijn naam te horen. Hier begint de eerste fase van de training: je Rottweiler luistert naar zijn naam en naar je stem.

 

De Rottweiler leert zijn naam…

De meeste eigenaren gebruiken de naam van de hond als een attentiesignaal. Dus de viervoeter moet zich tot zijn eigenaar wenden en wachten op verdere commando’s. Sommigen willen echter dat het roepen van de naam ervoor zorgt dat de Rottweiler gaat lopen. Voor dit laatste is er echter eigenlijk het commando “Hier” of “kom”. Bij de volgende trainingsmethode gaat het dus meer om het krijgen van de aandacht.

Je rottweiler trainen doe je het beste in een omgeving met weinig afleiding. Je Rottweiler moet niet slapen of met iets anders bezig zijn. Hij zal waarschijnlijk bijzonder attent zijn in de ochtend als er eten is. Maar voordat je de volle bak voor hem neerzet, spreek de pup bij naam aan. Bijvoorbeeld “Joop, nu is het tijd om te eten!” Daarna mag hij dan eten. Als je wilt gaan wandelen, pak dan de riem en zeg “Joop, het is tijd voor een wandeling!” of iets dergelijks.

Als het tijd is voor een training of een spel, dan doe je hetzelfde. Als je Rottweiler houdt van de kalmerende vachtverzorging, noem hem dan bij naam tijdens de schoonheidsroutine. Als je puppy uitkijkt naar bezoekers of graag met andere honden speelt, geldt hetzelfde. Binnenkort zal de link worden vastgesteld dat het de moeite waard is om zich tot je meesteres of maîtresse te wenden wanneer je naam wordt genoemd.

Er gebeurt immers altijd iets spannends of leuks achteraf. Natuurlijk kunt je je puppy ook gewoon roepen, zonder dat er iets bijzonders aan de hand is. Als hij naar je kijkt, krijgt hij een kleine beloning. Enthousiasme kan in dergelijke situaties worden gebruikt als een positieve versterker. Maar aaien of een spelletje doen werkt ook. Het is gemakkelijk om de aandacht van de hond te trekken in een omgeving met weinig irritatie. Maar hoe ziet het eruit in de tuin, bij het lopen, in een drukke omgeving of in een menigte?

Hier moet de moeilijkheidsgraad langzaam worden verhoogd. Het zou ook belangrijk zijn om de Rottweiler steeds opnieuw te belonen en de traktatie heel langzaam in evenwicht te brengen. Nog later zou de hond af en toe een hapje moeten krijgen, als hij goed naar zijn naam heeft geluisterd.