The Alternative
Hobby en vrije tijd

De voordelen van een aluminium boot

Voordelen van een aluminium boot

Als u twijfelt; ik wil graag een boot, maar van welk materiaal? Dan is het zeker de moeite waard om aluminium boot te overwegen. Van alle bekende materialen zoals hout, staal en polyester waar een boot mee te bouwen is, heeft aluminium voordelen.

Nu is er een keuze

Vroeger was enkel met hout de enige mogelijkheid om een boot te bouwen. De boot was nooit waterdicht, maar dat gaf niet, hout blijft van zichzelf drijven. Om de boot niet te diep te laten liggen want dat gaat ten koste van de snelheid, was het een kwestie van af en toe hozen. Later kwamen er stalen schepen. Zo waren er geklonken schepen, later werd er alleen nog maar gelast. In de pleziervaart kregen we polyester bootjes. Even werd gedacht; alle problemen zijn nu opgelost totdat osmose de kop opstak. Polyester kan beetje bij beetje water absorberen, daar zijn oplossingen voor, maar polyester was toch niet het ideale materiaal voor een boot. In de tussentijd zijn er ook nog wat experimenten geweest. Bijvoorbeeld polyester versterken met kevlar. En ferrocement; in feite een stenen boot met kippengaas als wapening. In deze beknopte geschiedenis ontbreekt aluminium.

Aluminium boten

In het begin was aluminium verre van ideaal. Zout zeewater leidde tot corrosie, aluminium werd bros en verpulverde. Een aluminium boot was geweldig als het nieuw was, maar later domweg een wegwerp product. Als de corrosie er eenmaal inzat was er niets meer tegen te doen. Gelukkig zijn er oplossingen gevonden; een aluminium boot is nu duurzaam. Nu is aluminium zeer sterk materiaal. Of zelfs het sterkste materiaal als u het anders beredeneert. Stel u bouwt een schip van staal en aan het einde weegt het schip één ton. Van dezelfde bouwtekening bouwt u nogmaals het schip van aluminium en dat mag ook één ton wegen. Dan heeft u een schip van dikkere platen gemaakt en staan de spanten korter op elkaar. Dus is aluminium sterker als staal? Het ligt eraan hoe u het beredeneert.

Eigenlijk niet meer twijfelen

Een aluminium boot is duurzaam, sterk, waterdicht, licht van gewicht, onderhoudsarm en prachtig af te werken. Een aluminium boot heeft alle voordelen die u maar kan wensen. Bij andere materialen spelen toch wat nadelen. Zo moet een stalen boot een verfsysteem hebben, dus na het stralen allemaal coatings, en dat moet bijgehouden worden. Is een houten boot nooit volledig waterdicht, naast dat het veel onderhoud vergt omdat hout kan rotten. En polyester lijkt makkelijk omdat u daaraan alleen maar hoeft te poetsen, maar het heeft wel degelijk nadelen. Wat overblijft is een boot van aluminium; een boot die u veel vaargenot zal geven. Indien je interesse hebt in de aanschaf van een aluminium boot. Bezoek dan snel de website www.justmarine.nl. Hier vind je een uitgebreid aanbod aluminium boten. 

https://www.justmarine.nl/boten/aluminium-boten.html