The Alternative
Onderwijs

Workshops op de basisschool

Veel basisscholen nemen de beslissing om een externe partij in te huren om speciale kennis van buitenaf binnen de school te brengen. Deze speciale kennis wordt door de leerlingen opgenomen in de vorm van een workshop, een les van ongeveer negentig minuten waarin een professional zijn of haar vak komt presenteren en uitvoeren. Deze workshops zijn er in alle vormen en maten en in verschillende disciplines.

Workshops op school

Op basisscholen lopen overal leraren en leraressen rond die heel veel weten over verschillende onderwerpen. Echter kan een basisschool niet altijd verwachten dat een leraar of lerares veel kennis en ervaring heeft in een specifiek onderwerp. Dit is waar een externe partij kan inspringen om workshops op school te komen geven waarin zij of hij haar expertise komt promoten. Dit kan van alles zijn, denk aan dans, kunst, techniek of theater. Deze professionals kunnen in een les van negentig minuten de leerlingen niet alleen kennis laten maken met deze discipline, maar de leerlingen ook activeren om hiermee aan de gang te gaan en hun eigen draai te vinden. Het draait bij deze professionals ook om de uitstraling, een echte theaterdocent pik je namelijk zo uit een groep mensen. Deze positieve uitstraling komt gelijk naar boven aan het begin van een workshop.

Theaterworkshop

Bij een theaterworkshop draait het om activatie, enthousiasme en een veilige omgeving. Een professionele workshop docent weet precies hoe hij deze kan waarborgen. De docent activeert de kinderen op de juiste manier en vertaalt hun energie vervolgens naar een leuke en creatieve voorstelling. Binnen deze discipline schuilen verschillende stijlen, denk aan slapstick comedy, soap acteren of een heuse theaterbattle. Afhankelijk van de grote van de groep, het doel van de school en de expertise van de workshopdocent is elke theaterstijl geschikt om toe te passen op de basisschool. Zo is er bijvoorbeeld de workshop Piratenstunts, een leuke workshop die in het eerste opzicht misschien wel wat chaotisch oogt. Maar daar draait het nu precies om bij deze workshop, na een introductie over wat piraten waren en welke stunts ze wel niet allemaal uitvoerden gaat de groep aan de slag met naleven van deze piratenstunts.

https://www.grotebroer.com