The Alternative
Bedrijven

Testen en assessments tijdens de sollicitatieprocedure

Sommige werkgever willen er zeker van zijn dat ze de juiste mensen binnen halen. Dit doen ze door naast een sollicitatiegesprek een test of assessment in te zetten. Deze testen en assessments worden gebruik om te kijken of een kandidaat wel bij het bedrijf past. Maar welke testen zijn er eigenlijk?

 

De persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidstest wordt ingezet als een bedrijf wil weten of je persoonlijke eigenschappen wel bij de functie passen. Er worden tijdens deze test verschillende stellingen voorgelegd over meningen en gedragingen. Het is een meerkeuze test dus je hoeft alleen maar aan te geven in hoeverre een stelling wel of niet bij je past. Het is belangrijk dat je jouw dagelijkste leven als uitgangspunt gebruikt. Een stelling kan bijvoorbeeld zijn ‘’Ik ben snel afgeleid’’.

 

De competentietest

Zoals de naam het al zegt test een competentietest verschillende competenties. Afhankelijk van de functie worden de competenties natuurlijk aangepast. Ook tijdens deze test worden er verschillende stellingen voorgelegd. Ook hier zijn de antwoorden meerkeuze. Je moet bij deze test aangeven in hoeverre je een stelling bij jezelf vindt passen. Het kan voorkomen dat er stellingen veel op elkaar lijken. Dit komt omdat er meerdere stellingen bij een competentie kunnen horen. Het belangrijkste is natuurlijk om eerlijk en open te zijn.

 

Een praktijk test

Een praktijktest of assessment is een simulatie van een realistische praktijksituatie. Tijdens dit assessment kijken ze hoe je reageert op bepaalde situaties. Daarnaast wordt er ook gekeken hoe je met situaties om gaat en of dit de reactie is die ze verwachten van de functie. Een praktijktest doet beroep op jouw vermogen om prioriteiten te stellen en je inlevings- en communicatievermogen. Wordt er een tweegesprek voorgesteld dan kom je tegenover een acteur te zitten. Deze kruipt in de huid van een klant, collega of medewerker. Vaak is dit een situatie die ook op de werkvloer zou voorkomen dus er kan goed gekeken worden hoe jij hier mee om gaat. Het kan ook zijn dat er een groepsdiscussie wordt gevoerd. ER wordt dan een lastig probleem in een bepaalde tijd opgelost. Er wordt gekeken wie de eigen belangen in acht houdt, maar toch goed kan samenwerken.

https://www.testgroup.nl/competentietest/