The Alternative
Image default
Dieren

Welk soort vogels gaan in een vogelhuis?

Als je een vogelhuisje koopt moet je niet denken dat je elk soort vogel in je huisje kunt lokken. Er zijn namelijk vogels die niet in een kant en klaar vogelhuis willen. Die vogels bouwen liever een eigen nest. Dat zit in hun instinct. Maar welke vogels vinden het wel prettig als er al een kant en klaar vogelhuis voor ze klaar staat?

Welke vogels houden van kant en klare vogelhuisjes?

Vogels die van kant en klare vogelhuisjes houden zijn onder andere de mus en de mees. Het winterkoninkje houdt ook van een kant en klaar huisje. Ze gaan erin, maar gaan er niet direct in broeden. Eerst gaan ze namelijk nog zelf een nest bouwen. Dat doen ze met takjes en bladeren die ze buiten in je tuin of in de natuur vinden. Als ze vervolgens tevreden zijn over hun nest gaat het vrouwtje eieren leggen en uitbroeden.

Waar moet je het vogelhuisje ophangen?

Om het zo comfortabel mogelijk voor jouw vogels te maken moet je je nestkastje niet op een al te zonnige plek hangen. Als de zon er de hele dag op staat te bakken, dan wordt het binnen namelijk ondraaglijk heet. Hang het huisje dus op een schaduwplek. Het liefst tussen bladeren van bomen zodat de vogel zichzelf ook veilig voelt. Voordeel van bladeren is ook dat het de regeninslag deels kan voorkomen. Zo drijft het nestje niet op een laag regenwater na een enorm stortbui.

Hang het vogelhuis op behoorlijke hoogte zodat er geen katten en andere dieren bij kunnen komen. En als je diverse vogelsoorten in je tuin wilt moet je eigenlijk een mix van vogelhuisjes in je tuin hangen. Hang ze niet te dicht bijelkaar want niet elke vogel is gecharmeerd van dicht bij wonende buren. Zorg dus voor een eigen territorium voor elke vogel. Behalve als je musjes wil want die willen altijd vlakbij elkaar nesten. Leuke vogelhuisjes vind je bij vogelhuisjes-kopen