The Alternative
Image default
Bedrijven

Zorgen dat veiligheid op werk vooraan staat

Werk je in een omgeving waar veel gevaren voorkomen? Denk hierbij aan laboratoria, fabrieken, maar ook bijvoorbeeld de bouw. Deze plekken zijn simpelweg niet zoals andere werkplekken. Het vereist focus en toewijding om te zorgen dat er niets mis kan gaan. In het ergste geval zou een personeelslid namelijk zelfs kunnen overlijden en dat wil uiteraard niemand. Gelukkig zijn er aantal dingen die gedaan kunnen worden om veiligheid voorop te stellen.

Basisregels en verboden

Een paar van die maatregelen zijn basisregels en verboden. Een perfect voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de bouw. Bij elk hek zie je welke bescherming je bij je moet hebben om het terrein op te mogen. Denk hierbij aan een veiligheidshelm of gehoorbescherming. Dit soort basisregels bieden een perfecte eerste laag regels waar iedereen zich aan moet houden. Doe je dit niet, dan loop je gevaar. Dit wordt veelvuldig benadrukt en duidelijk gecommuniceerd.

ViB

Voor sommige werkvelden bestaat er zoiets als een ViB. Volledig uitgeschreven is dat een Veiligheidsinformatieblad. Een ViB zie je vooral bij het gebruik van chemische stoffen. Op zo’n blad staat dan uitgebreid wat de stof precies is, hoe je deze moet gebruiken en wat voor gevaren er aan vast hangen. Het is absoluut niet gemakkelijk maar wel ontzettend belangrijk, aangezien het zelfs levens zou kunnen redden. Het grootste probleem met een ViB is dat het elke keer als er iets van regelgeving veranderd dat je dan ervoor moet zorgen dat je veiligheidsinformatieblad een update krijgt. Deze update moet meegezonden worden met elke volgende zending van de betreffende stof. Ook moet het voor de ontvanger ten alle tijden op te vragen zijn.

Analyseren en upgraden

Verder is de enige manier om meer veiligheid te maken op het werk een analyse inplannen. Deze terugkerende analyse moet nagaan of er iets is dat van de huidige regels afwijkt en aangepakt moet worden. Dit kan om nieuwe machines gaan, een nieuwe workflow of veranderende maatregelen vanuit de regering. Het is bij gevaarlijke werkomgevingen belangrijk om dit soort dingen zo vroeg mogelijk te analyseren en er op tijd bij te zijn. Dit doe je niet alleen voor de mensen die werken. Mocht er iets fout gaan op de werkvloer en dit soort dingen zijn niet goed geregeld dan ben je namelijk ook strafrechtelijk vervolgbaar.

https://www.devibfabriek.nl/