Hoe word je leefstijlcoach?

Wat is een leefstijlcoach-opleiding?

Met een leefstijlcoach opleiding kun je anderen helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren en hun persoonlijke doelen te bereiken. Vaak zijn aspirant-levenscoaches er niet helemaal zeker van of ze daar wel gekwalificeerd genoeg voor zijn. Een opleiding tot leefstijlcoach kan deze onzekerheid wegnemen.

Wat heb je nodig om leefstijlcoach te worden?

Wie leefstijlcoach wil worden, kan soms geïntimideerd raken door coaches die geloven dat alleen bepaalde opleidingsprogramma’s die door specifieke verenigingen zijn goedgekeurd, geldig zijn. Sommigen beweren zelfs dat een coach zonder accreditatie geen “ethiek” heeft. Het resultaat is dat veel potentieel transformerende coaches buiten de branche worden gesloten nog voordat ze van start kunnen gaan.

Om lifestyle coach te worden, kun je echter vele wegen bewandelen. Als je zoals de meeste coaches bent, doe je dit ongemerkt al jaren, maar krijg je er gewoon (nog) niet voor betaald! Coach ben je in je hart. Het is wie je bent. En de meest beroemde en succesvolle coaches zijn vaak ook door niemand gecertificeerd. Kijk maar naar Tony Robbins! 

Maar, dat neemt natuurlijk niet weg dat je je coachingsvaardigheden kunt verbeteren met een goede coach opleiding. Om je te helpen bij je keuze voor een leefstijlcoach-opleiding, leggen we hieronder uit hoe het werkt met kwalificaties, accreditaties en certificeringen van lifestyle coaches. Zo kun je zelf ontdekken hoe jij het beste een levenscoach kunt worden en welke stappen je daarvoor moet nemen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een leefstijlcoach-opleiding?

De inhoud van het opleidingsprogramma

Als je voor een coach-opleiding kiest, is het is belangrijk om een opleidingsprogramma te volgen die jouw persoonlijke doelen en visie ondersteunen. Waarin wil je anderen coachen? Wil je volwassenen coachen of ben je op zoek naar een opleiding kindercoach? En is er een specifieke niche of specialisatie waarop je je wilt concentreren of ben je op zoek naar een brede set van coachingsvaardigheden? 

Er zijn honderden methoden en technieken en veel kerncompetenties die je kunt leren. Voor de meeste coaches komt er meer bij kijken dan alleen de sessies met klanten. Kijk daarom uit naar programma’s die business, marketing, en interpersoonlijke vaardigheden in het curriculum opnemen. Een goed curriculum bevat in elk geval: hoe je het beste met klanten kunt werken, positieve psychologie, de kunst van het stellen van vragen, en meer. 

Sommige leefstijlcoach-opleidingen duren jaren, terwijl andere slechts een voorproefje geven in een enkel weekend. Zorg ervoor dat het programma dat je kiest sterk genoeg is om jouw unieke doelen te behalen. Vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van je keuze:

Wat leer ik tijdens deze opleiding?

Wat zal ik aan het einde van de opleiding kunnen dat ik nu nog niet kan?

Hoe word ik met deze opleiding voorbereid op het werken met klanten?

Krijg ik met deze opleiding de praktische kennis en benodigde tools om mijn eigen coachingspraktijk te kunnen starten?

 

Positieve, onafhankelijke ervaringen

Hoe hebben eerdere studenten deze leefstijlcoach-opleiding ervaren? Ben je aan het einde van de opleiding goed voorbereid om zelf te gaan coachen? En wat doen alumni van het programma eigenlijk na hun opleiding? Vraag het aan een afgestudeerde! 

 

Een website bezoeken, een webinar bijwonen of met iemand van de toelatingscommissie praten zijn allemaal belangrijke stappen bij het selecteren van jouw coach-opleiding, maar daar wil je het niet bij laten. Lees ook hoe anderen het programma hebben ervaren in onafhankelijke reviews, zoals je kunt vinden op Springest.nl of knoop een gesprek aan met een aantal afgestudeerden. Dit zou je hen bijvoorbeeld kunnen vragen:

Wat hoopte je te leren van het programma? En heeft het aan je verwachtingen voldaan?

Hoe heeft de training je beïnvloed als persoon? 

Hoe kun je het geleerde toepassen in je dagelijkse praktijk als coach?

Welke ondersteuning is er beschikbaar voor jou als alumni van dit programma?

Als je het opnieuw kon doen, zou je dan weer voor dit opleidingsprogramma kiezen?

Een community voor de lange termijn 

Coaching gaat niet over één nacht ijs! Het kost tijd en doorzettingsvermogen om een succesvolle coachingspraktijk op te bouwen en in stand te houden. Waar je ook staat, er zijn altijd nieuwe dingen te leren en kansen te ontdekken. Daarom is een hechte community van coaches goud waard. Onze familie en vrienden begrijpen misschien niet altijd wat we beroepsmatig precies doormaken, maar onze medecoaches wel. Deze mensen kunnen je bijstaan in goede en slechte tijden en prangende vragen helpen beantwoorden. 

Certificering en accreditatie bij coach-opleidingen

Leefstijlcoaching is een niet-gereguleerde industrie, wat betekent dat er geen bijzondere wetten van toepassing zijn op beoefenaars. Er is dan ook geen diploma vereist om een leefstijlcoach te mogen zijn. Leefstijlcoaches zijn namelijk geen gediplomeerde therapeuten en mogen geen medisch advies geven, diagnoses stellen of trauma’s behandelen.

In tegenstelling tot academische instellingen (zoals universiteiten), hoeven organisaties die lifestyle-coaching-opleidingen verzorgen ook niet geaccrediteerd te worden door een bestuursorgaan, omdat er geen accrediterende instelling bestaat op het gebied van leefstijlcoaching. 

Non-academisch

Leefstijlcoaching-certificeringen zijn meestal niet-academisch (niet via een hogeschool of universiteit) en worden aangeboden door particuliere opleidingsorganisaties geleid door ervaren coaches en/of opleiders. Deze opleidingsprogramma’s leiden leefstijlcoaches op in verschillende aspecten van het vakgebied en bieden een certificaat aan dat aantoont dat de coach het opleidingsprogramma met succes heeft voltooid. 

Het doel van een leefstijlcoach- of kindercoach-opleiding en bijbehorende certificering is het verkrijgen van gespecialiseerde kennis om je carrière verder te ontwikkelen, de waarde van de diensten die je levert te verhogen, en meer vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen.

Trends in leefstijlcoach opleidingen

Wist je dat je op Springest het grootste aanbod aan leefstijlcoach opleiding kunt vinden? Je kunt meer dan 18 leefstijlcoach opleidingen van 13 verschillende opleiders vergelijken. Springest heeft meer dan 390 deelnemers geholpen aan een erkend diploma tot leefstijlcoach. Hieronder staan nog meer leuke opleidingstrends over leefstijlcoaching:

leefstijlcoach opleiding

 

https://www.springest.nl/sport-vitaliteit/leefstijlcoach