The Alternative
Image default
Onderwijs

Kunsteducatie: dit is er mogelijk

Kunst in de klas

Met kunst in de klas kun je zo ontzettend veel kanten op dat je als docent soms door de bomen het bos niet meer ziet. Tijd om wat orde aan te brengen dus! Wij zetten de verschillende vormen van kunsteducatie overzichtelijk voor je onder elkaar. Dat er daarna nog eindeloos veel manieren zijn om deze onderwijsvormen in te vullen, is onvermijdelijk. Maar een vorm kiezen, is alvast een mooi begin.

Pak een dag lang helemaal uit

Wil je echt een keer helemaal uitpakken? Dompel je leerlingen dan een volledige dag onder in culturele en kunstzinnige activiteiten. Je kunt kiezen voor een brede invulling van deze cultuurdag door middel van kleine kunstworkshops in de meest uiteenlopende disciplines. Maar je kunt ook een kunstvorm uitkiezen, bijvoorbeeld muziek of circus, of een relevant thema, bijvoorbeeld vrijheid of democratie.

Focus op één kunstvorm

Natuurlijk kun je ook één kunstvorm uitkiezen en daar een paar uur lang mee aan de slag gaan. Je kunt dan denken aan theater-, circus-, of muziekworkshops van een dagdeel. Met een klein beetje theorie, maar vooral heel veel praktijk.

Ga de diepte in met een lessenserie

Als één workshop niet genoeg is, kun je altijd nog kiezen voor een serie workshops verspreid over verschillende weken. Je kunt een lessenserie gebruiken om de diepte in te gaan. Dan besteed je een aantal weken lang aandacht aan dezelfde kunstvorm. Maar je kunt er ook voor kiezen om de breedte op te zoeken en de leerlingen een paar weken lang steeds een nieuwe kunstvorm aan te bieden.

Maak een voorstelling met de hele school

Vind jij het hoog tijd dat jouw leerlingen in de spotlight stappen? En dan niet een paar, maar echt állemaal? Dan kan het ook superleuk zijn om met de hele school toe te werken naar een voorstelling. Bijvoorbeeld door iedere klas een dans in te laten studeren en dat op het laatst samen te brengen tot één groot muzikaal spektakel.

https://www.grotebroer.nl