The Alternative
Image default
Bedrijven

Huis verkopen zonder makelaar, hoe doe je dat?

Met de huidige huizenmarkt is een makelaar niet per se meer nodig. Er is heel veel vraag en slechts een beperkt aanbod, waardoor je al snel gewoon je huis kunt verkopen zonder makelaar. Je hebt zo geen gedoe met een makelaar en bespaart daaraan ook nog eens een hoop kosten. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat zijn de voordelen? En zijn er ook nog nadelen?

 

Voordelen van verkopen zonder makelaar

Het grootste en belangrijkste voordeel is logischerwijs de enorme kostenbesparing die je hebt wanneer je geen makelaar in de arm neemt. Een makelaar is traditioneel gezien ontzettend duur. Door je huis te verkopen zonder makelaar bespaar je dus flink. Dit geld kun je voor veel andere dingen inzetten, waaronder de aanschaf van je nieuwe huis.

Dit is natuurlijk niet het enige voordeel. Zo kun je ook zelf bepalen wanneer iemand een bezichtiging komt doen. Je bent hierbij niet gebonden aan de standaard kantooruren, maar kunt geïnteresseerden ook uitnodigen in de avonduren of tijdens het weekend. Je voorkomt door alles zelf te regelen ook dat mensen langskomen op een moment dat het jou eigenlijk niet uitkomt. Door zelf je huis te verkopen zet je alle bezichtigingen dus volledig naar je eigen hand.

Ten slotte is zelf een huis verkopen zonder makelaar een vrij simpele taak. Dit komt door de huidige staat van de huizenmarkt. Mensen willen massaal huizen kopen, waardoor je vooral in populaire markten zo van je huis af bent. Dit is met name het geval in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht en Flevoland, maar ook in andere provincies kost het je niet al te veel moeite om je huis te verkopen. Grote kans dat je je huis toch snel verkoopt, ondanks het feit dat je niet bij een makelaar bent aangesloten.

 

Nadelen van verkopen zonder makelaar

Jij bent zelf natuurlijk geen professionele makelaar. Het kan dus voorkomen dat je niet genoeg kennis hebt over bijvoorbeeld bezichtigingen, het maken van foto’s, het aanprijzen van je woning of wat dan ook. Een makelaar kan hierbij helpen door je belangrijke informatie en inzichten te geven om je verkoopproces te boosten.

Daarnaast is onderhandelen over de prijs van je huis echt een vak apart. Een makelaar brengt dit proces op gang met een richtprijs of vraagprijs, maar deze heb je in dit geval niet. Je kunt hiervoor een waardebepaling of taxatie laten uitvoeren, al kosten deze wel geld. Wanneer je een bod ontvang van een geïnteresseerde partij kan het soms lastig zijn om in te schatten of dit bod reëel is.

Ook het aanvragen van een energielabel kan af en toe wat moeite kosten. Het aanvragen hiervan loopt normaal gesproken via de makelaar. Nu je alles zelf doet, zal je dit ook zelf aan moeten vragen. Het aanvragen van het label kost je wel geld. Uiteindelijk geldt dat je huis meer waard is bij een hoger energielabel. Wil je een hoger label dan je nu hebt? Dan kun je verschillende maatregelen treffen. Een makelaar kan je hierin ondersteunen, maar ook online kun je genoeg voorbeelden van deze maatregelen vinden.

Ten slotte kan het opstellen van een koopcontract zonder makelaar een flink gedoe zijn. Je wilt jezelf als verkoper natuurlijk niet benadelen, maar ook geen oneerlijke situatie voor de kopers creëren. Je kunt je hiervoor baseren op een voorbeeld van internet, maar werk wel altijd secuur. Als er ook maar een leesteken verkeerd staat waardoor het contract anders geïnterpreteerd kan worden, moet je juridisch flink onderlegd zijn om problemen rondom het contract te voorkomen.

 

Let hierop bij verkoop zonder makelaar

Het verkopen van je huis zonder makelaar heeft veel voordelen, maar kan soms ook wel eens lastig zijn. Er komt namelijk veel bij kijken. Hou in elk geval rekening met de volgende punten:

–        Het verkopen van je huis kost veel tijd

–        Je bent zelf het centrale aanspreekpunt voor alle vragen, opmerkingen, aanvragen en biedingen op je woning. Wees dus constant zo veel mogelijk beschikbaar

–        Je bepaalt zelf de prijs en doet ook zelf de onderhandelingen over de prijs

–        Je bent zelf verantwoordelijk voor al het papierwerk en de overige juridische handelingen. Zorg ervoor dat dit allemaal klopt.